Auditing for Internal Fraud


CPE Credit: 16
Online Virtual Seminar | November 19-20, 2020
Course Level: Basic
Prerequisite: None

As an auditor, understanding and evaluating the risk of fraud is part of your professional responsibility. Auditing for Internal Fraud will help you develop and sharpen your existing skills and teach you the techniques necessary for effective fraud detection. During the virtual seminar, you will explore the challenges that auditors traditionally face in identifying fraud and learn the fundamentals of auditing for fraud, with an emphasis on understanding the common schemes, detection techniques and methods of preventing occupational fraud.

Learning Objectives: 

  • Identify the types, costs and red flags of common internal fraud schemes, including: 
    • Financial statement fraud 
    • Bribery and corruption  
    • Asset misappropriation  
  • Recognize the auditor’s fraud-related responsibilities in audit engagements and avoid potential malpractice 
  • Identify and avoid the obstacles auditors often face in finding fraud  
  • Define and strengthen the traits necessary to apply professional skepticism
  • Employ strategies to overcome bias during audits
  • Effectively assess an organization’s fraud risks  
  • Apply data analysis techniques to find fraud 
  • Implement mechanisms to prevent occupational fraud
Agenda
Day One:
9:30-10:50 a.m. ET - Introduction to Auditing for Fraud
10:50-11:00 a.m. ET - 10 Minute Break
11:00 a.m.-12:20 p.m. ET - Understanding Auditors' Fraud-Related Responsibilities 
12:20-12:50 p.m. ET - 30 Minute Lunch Break
12:50-2:10 p.m. ET - Where Were the Auditors?
2:10-2:20 p.m. ET - 10 Minute Break
2:20-3:40 p.m. ET - Enhancing Skepticism and Overcoming Bias
3:40-3:50 p.m. ET - 10 Minute Break
3:50-5:10 p.m. ET - Conducting a Fraud Risk Assessment

Day Two: 
9:30-10:50 a.m. ET - Finding Fraud Using Data Analytics
10:50-11:00 a.m. ET - 10 Minute Break
11:00 a.m.-12:20 p.m. ET - Financial Statement Fraud and Corruption
12:20-12:50 p.m. ET - 30 Minute Lunch Break
12:50-2:10 p.m. ET - Asset Misappropriation
2:10-2:20 p.m. ET - 10 Minute Break
2:20-3:40 p.m. ET - Interview Techniques
3:40-3:50 p.m. ET - 10 Minute Break
3:50-5:10 p.m. ET - Prevention of Occupational Fraud

Speaker: 

User-added image

Mary Breslin, CFE, CIA
Partner
Verracy


Field of Study: Auditing
Advanced Prep: None
Delivery Method: Group Internet Based


Registration Fees
ACFE Members: $625
Non-Members: $725

Register with a group of 3 or more to SAVE!

Payment must be received my October 19, 2020 to receive early registration discount. 

Satisfaction Guarantee
ACFE seminars are unmatched in scope and effectiveness and backed by our unconditional satisfaction guarantee. If you attend an ACFE event and are not completely satisfied, please contact an ACFE Member Services Representative at MemberServices@ACFE.com or call (800)245-3321 / +1 (512)478-9000.